Hypochondrie is geen goedaardige aandoening

Vroege diagnostiek van psychiatrische stoornissen beperkt gezondheidsschade en vroegtijdig overlijden.

Hypochondrie of ziekteangst is geen goedaardige aandoening. De gevolgen zijn ernstig, zowel op psychisch als op somatisch gebied. Goede diagnostiek ligt aan de basis om ernstige gevolgen te voorkomen. Neem psychische klachten altijd serieus en laat deze goed onderzoeken.

Een recent artikel uit The Lancet Psychiatry (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2812786) biedt illustratie.

In dit retrospectieve observationele onderzoek werd een grote groep patiënten met de diagnose hypochondrie of ziekteangst vergeleken met mensen zonder hypochondrie. De gemiddelde leeftijd was 34 jaar en 57% van de groep was vrouw. Na 25 jaar waren in de groep met hypochondrie 84% meer mensen overleden dan in de groep zonder hypochondrie. 

De oorzaken voor overlijden: mensen met hypochondrie overleden 60% vaker aan het gevolg van een lichamelijke aandoening en 400% vaker door zelfmoord. 

De onderzoekers merkten op dat het merendeel van deze sterfte te voorkomen was geweest door (preventieve) behandeling.

Aanbevelingen

– Neem iedere psychische klacht serieus en laat deze zorgvuldig onderzoeken
– Goede diagnostiek is noodzakelijk om een behandeling te kunnen bieden – laat de diagnostiek bij voorkeur uitvoeren door een specialist
– Vraag bij psychische klachten naar gedachten aan zelfmoord – dit brengt mensen niet op ideeën!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden bij PrioCura Bedrijfspsychiatrie