Diensten > Belastbaarheidsonderzoek

Belastbaarheidsonderzoek

In dit belastbaarheidsonderzoek wordt de aard en ernst van de problematiek vastgesteld, de beperkingen worden in een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) vermeld en er wordt inzicht gegeven over mogelijke belemmerende factoren voor de re-integratie en het voorkomen van een terugval in dezelfde oorzaak voor het verzuim.

Belastbaarheidsonderzoek in uitvoering door een medisch specialist.

Medisch belastbaarheidsonderzoek

PrioCura is specialist in medische belastbaarheidsonderzoek en wij bieden verschillende soorten medische belastbaarheidsonderzoeken aan. Deze onderzoeken bieden duidelijkheid over de gezondheidsklachten en medische beperkingen in relatie tot ziekte.

Bij psychisch verzuim, zoals stress klachten, lichte angstklachten of werkgerelateerde problematiek verrichten wij een onderzoek samen met de psychiater. De werknemer wordt door de verzekeringsarts en de psychiater eenmaal beoordeeld. Er wordt standaard vooraf een vragenlijst afgenomen.

Als er complexe psychische problematiek speelt, zoals bij PTSS, persoonlijkheidsstoornissen of bij langdurig of herhaaldelijk verzuim, dan wordt het medisch belastbaarheidsonderzoek verricht door een verzekeringsarts en een psychiater. De psychiater ziet de werknemer in dit geval tweemaal. Er wordt standaard vooraf een vragenlijst afgenomen.

Is er sprake van een burn-out klachten, waarbij mensen klachten ervaren van vermoeidheid, een uitgeput gevoel en concentratie problematiek dan kunnen wij vaststellen of er sprake is van ziekte en/of gebrek en of dit leidt tot beperkingen in de FML. Door vast te stellen of er sprake is van ziekte en/of gebrek en eventuele beperkingen in kaart te brengen in een FML, kan een werknemer sneller re-integreren.

Indien een werknemer fysieke beperkingen heeft kan dit invloed hebben op de mogelijkheden binnen het eigen werk. Wij kunnen de beperkingen objectiveren en vaststellen wat de mogelijkheden zijn binnen het eigen werk.

Wat is een belastbaarheidsonderzoek?

Dit onderzoek wordt verricht om de fysieke en mentale mogelijkheden te beoordelen. Het doel is om te bepalen in hoeverre iemand in staat is taken te verrichten die specifiek voor het werk benodigd zijn. Er wordt een rapport opgesteld en een FML. Dit rapport kan worden gebruikt door werkgevers, verzekeringsmaatschappijen, arbeidsdeskundigen en medische professionals om beslissingen te nemen over arbeidsmogelijkheden, re-integratie op de werkplek, arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen en behandelplanning. De werkgever krijgt een rapport zonder medisch inhoudelijkheid.

Wie vraagt een belastbaarheidsonderzoek aan?

Werkgevers, verzekeringsmaatschappijen, casemanagers, arbeidsdeskundigen en medische professionals, zoals bedrijfsartsen.

Belastbaarheidsonderzoek bedrijfsarts

Een belastbaarheidsonderzoek helpt bij het beoordelen in hoeverre de werknemer in staat is om het eigen werk uit te voeren. Dit helpt bij het opzetten van een re-integratie plan en het bepalen van benodigde aanpassingen in de werkplek.

Deze objectieve beoordeling bij langdurige arbeidsongeschiktheid bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid. Hierdoor wordt er inzicht verkregen in de mogelijkheid tot terugkeer naar het eigen werk.

Werkwijze belastbaarheids
onderzoek

Elk onderzoek duurt ongeveer vier uur, waarvan één uur het invullen van online vragenlijsten. Het onderzoek bestaat uit een gesprek met een psychiater en een verzekeringsarts. Er wordt een advies opgesteld, gebaseerd op de psychiatrische inzichten en het verzekeringsgeneeskundig onderzoek.

Ervaringen belastbaarheids
onderzoek

Over het algemeen is het ondergaan van een belastbaarheidsonderzoek een positieve ervaring voor werknemers, omdat het hen de mogelijkheid biedt om een objectieve beoordeling te krijgen van hun mogelijkheden en om gerichte aanbevelingen te krijgen om hun prestaties op het werk te verbeteren.

Verplicht belastbaarheids
onderzoek

Indien het belastbaarheidsonderzoek wordt verricht als onderdeel van het re-integratieproces dan is deelname hieraan verplicht. Het is goed om te weten dat er geen medische informatie wordt gedeeld met de werkgever, er wordt een apart rapport opgesteld met de uitkomsten van de belastbaarheid, maar zonder vermelding van de medische oorzaak.

Aanmelden bij PrioCura Bedrijfspsychiatrie